Опубліковано книгу "Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир"

Шановні читачі!

З приємністю повідомляємо Вам, що в ознаменування 9000-річчя з часу освячення Свято-Михайлівського Золотоверхого собору (1113 – 2013) у Видавничому відділі УПЦ Київського Патріархату опубліковано книгу митрополита Димитрія (Рудюка) та протоієрея Віталія Клоса «Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир». Видання рекомендоване редакційним комітетом Видавничого відділу УПЦ Київського Патріархату та вченою радою Київської православної богословської академії.

митрополит Димитрій (Рудюк), протоієрей Віталій Клос. Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир.

У книзі на широкому фактичному матеріалі, на підставі як опублікованих, так і архівних джерел висвітлено, починаючи від заснування до сьогодення, історію Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. Видання добре проілюстроване як сучасними, так і давніми світлинами, репродукціями ікон, портретами та малюнками.

митрополит Димитрій (Рудюк), протоієрей Віталій Клос. Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир. – К. : [Видавничий відділ УПЦ Київського Патріархату], 2013. – 416 с.

Подаємо передмову до книги Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета:

Дорогі браття і сестри,
читачі книги «Києво-Михайлівський Золотоверхий монастир»!

В історії українського народу впродовж багатьох віків винятково важливу роль відігравали монастирські осередки. Почесне місце серед святинь нашого народу поcідає Свято-Михайлівська Золотоверха обитель, яка, починаючи від часу хрещення Русі й до наших днів, несе для всіх, хто дотикається до неї, благодатні дари віри Христової.

Особливе значення має Золотоверхий монастир як для столичного міста Києва, так і для всієї України. Як відомо, покровителем та захисником другого Єрусалиму – Києва, завжди був саме архістратиг Божий Михаїл, який допоміг, як сказано в ігумена Феодосія Софоновича, скинути ідолів із гір Київських. Тому вже з давніх часів гербом міста Києва було зображення цього могутнього архангела, що тримає в своїй руці вогняного меча.

Найбільшою святинею Свято-Михайлівської Золотоверхої обителі були мощі святої великомучениці Варвари, які зберігалися тут нетлінно багато століть. Ця свята постраждала за Господа нашого Ісуса Христа у 306 році й вже понад 1700 років показує для нас незбагненну силу Божу, яка виявляється як у нетлінності її тіла, так і в багатьох благодатних дарах, відомих та невідомих писемній історії. Зараз мощі святої великомучениці Варвари, які є великою святинею всього православного світу, через складні обставини радянського атеїстичного панування, руйнацію Золотоверхого собору, почивають у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі міста Києва.

Напевне не всі, хто буває у його стінах, знають про руйнування цієї святині у 1930-х роках, про те, що святе місце впродовж десятиліть залишалося пусткою, яка ніби нагадувала слова пророка Даниїла, що бачив у видінні мерзоту запустіння у святому місці, яка сталася через гріхи людські. 
Та Бог посоромленим не буває! На наших очах Він показав Свою силу: добро перемогло зло. У третє тисячоліття Київ вступив осяяний золотими куполами відновленого Свято-Михайлівського монастиря. Промислом Божим ця подія стала однією з найяскравіших сторінок духовного та культурного життя міста й усієї країни на зламі тисячоліть. Відродження Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві для тих, хто пережив важкі часи комуністичного режиму, є справжнім чудом. Ніхто й не міг подумати в 30-ті роки минулого сторіччя, що великі плани та грандіозні задуми «творців нового майбутнього» так і не здійсняться. Коли цей храм було висаджено в повітря, ніхто не зміг би повірити в те, що він ще колись відновиться у всій своїй величі та красі. Люди думали, що вони, знищивши храм, перемогли Бога. Але Господь посоромив їхні зухвалі думки. Кості тих, хто руйнував храм, давно вже зітліли, а сам храм знову постав і буде стояти доти, доки він буде потрібним людям.

Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир після відродження продовжує відігравати велику роль у самоусвідомленні українського народу, поверненні його до своїх споконвічних цінностей, які свої витоки мають у Божественній Істині. Тож нехай це видання, яке благословляється до друку, допоможе кожному читачеві пізнати ті скарби, які таїть в собі церковна історія славної української святині – Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, а через неї і самому долучитися, під час молитви у храмі архістратига Божого Михаїла, до величної слави Божої, яка перебуває в ньому.

Патріарх Київський і всієї Руси-України
священноархімандрит Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря

Lock full review 888 Bookmaker