СВЯТЕ ТАЇНСТВО СПОВІДІ

Свята Сповідь — це Таїнство, в якому християнин з щирим жалем сповідається, тобто визнає свої гріхи перед Богом і через священика одержує прощення від Самого Господа.

Для того, щоб одержати відпущення гріхів у святому Таїнстві Сповіді, тому, хто сповідається, треба приготуватися до неї щирою молитвою, постом і примиренням з усіма людьми. Це допомагає заглянути в себе, побачити свої гріхи і пізнати серед них головну свою гріховну недугу. Усвідомивши свої провини, грішник повинен відчути щирий жаль і біль душевний за них, осудити гріхи і, з вірою в Бога і надією на Його милосердя, твердо вирішити відкинути гріхи й почати нове життя в Бозі.

Щоб полегшити собі сповідь, слід готуватися до неї та обдумувати свої гріхи за порядком заповідей Божих, наприклад:

Чи не втрачав надії на Боже милосердя або нерозумно уповав на Нього?
Чи не був забобонним, чи не вдавався до ворожби?
Чи не був грошолюбним, чи не шукав над усе шани, слави й багатства; чи не кривдив кого через свою злобу, скнарість і пожадливість?
Чи побожно проводив неділі і свята, чи не лінувався ходити до церкви і брати участь у Богослужіннях, як поводився в храмі Божому?
Чи сповідався і гідно причащався перед Великоднем?
Чи шанував батька й матір, допомагав їм і молився за них?
Чи сумлінно виконував свої службові обов'язки і працю?
Чи не мав злоби й гніву на свого ближнього та чи допомагав людям?
Чи не думав убити або справді вбив кого, чи не шкодив кому наклепом, злим словом, чи не спокусив кого на зло?
Чи не віддавався нечистим пристрастям, чи не розладнував чужого родинного життя, чи не зраджував подружньої любови й вірности?
Чи не вкрав чого, чи не набував чого неправдою, чи не заздрив кому?
Чи не пиячив або бешкетував, чи не зневажав честь і добре ім'я ближнього?

Так християнин повинен сам з усією щирістю і покаянням сердечним висповідати перед своїм духовним отцем гріхи свої, нічого не затаюючи, подібно до того, як хворий говорить про всі свої недуги, щоб одержати ліки від них і видужати.

Звільнившись від гріховного тягаря, покаянник прийме від духівника епітимію (або покуту) щодо необхідних побожних подвигів і, одержавши прощення своїх гріхів, удостоїться приступити до причастя св. Таїн Тіла і Крови Христових не на суд або на осуд, а на життя вічне.

Без сповіді Православна Церква не допускає своїх віруючих до причастя. Покаяння сполучається з постом.

Кожен православний християнин повинен сповідатися і причащатися не менше одного разу на рік — у Великий піст.

Молитви перед сповіддю
Всі тайни свого серця я розкриваю перед Тобою, Суддею моїм. Отож, зглянься на покору мою, зглянься на смуток мій, зглянься на каяття моє і помилуй мене, Милосердний, Боже отців наших.

Приступивши до священика, перехрестись, поцілуй святий хрест, поклади два пальці правої руки на Євангеліє і сповідайся перед Спасителем твоїм Ісусом Христом.

Я, грішна людина, сповідаюсь Господу Богу Всемогутньому, в Тройці Святій Єдиному, Пречистій Діві Марії, святому Ангелові-Охоронителеві моєму, всім святим і тобі, отче духовний, в усіх гріхах своїх, якими я прогнівив Господа Бога мого від попередньої моєї сповіді: ділом, словом, думкою, всіма моїми почуттями, вільно і невільно, свідомо і несвідомо.
Прошу, отче духовний, твоїх молитов перед Христом Спасителем моїм за всі гріхи мої.

Тут можеш сказати отцеві духовному все те, що непокоїть тебе, затуманює розум твій і думки чисті, християнські, і те, що тягне тебе до гріхів і до діл лукавих.

Коли отець духовний відпускає гріхи твої, тоді поклади праву руку твою до серця свого і промов:
Боже, будь милостивий до мене грішного і прости мені всі гріхи мої, як простив Ти, з Свого чоловіколюбства: митареві, фарисеєві, блудниці і Савлові, що гнав Тебе.

Молитва після сповіді
Слава, честь і поклоніння Тобі, безконечно Милосердний Боже, що зглянувся ласкаво на мої сльози каяття і не погордував моїм розкаяним серцем. Ти очистив мою душу і прийняв мене негідного за Свою дитину.
Але Ти, Боже, знаєш мою нестійкість, знаєш також силу та завзятість ворогів душі моєї, тому благаю Тебе: подай мені силу витримати спокуси світу цього, подай моєму розумові світло, щоб я вже ніколи не зійшов з дороги святих заповітів Твоїх, щоб я лише Тебе одного любив і Тобі єдиному служив у всі дні життя мого. Амінь.

Lock full review 888 Bookmaker